L'associacionisme cultural centra el XII Congrés de la CCEPC 
Article destacat    Imprimeix

“Associacionisme cultural. Entre el mosaic i les xarxes” és el tema general del XII Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, que es desenvoluparà els dies 6 i 7 de novembre a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i al Centre de Cultura de Reus. El congrés tindrà tres àmbits, dedicats respectivament a “Associacionisme cultural, identitats i coneixement”, “Associacionisme cultural i poders” i “Associacionisme cultural i sociabilitat”.

L’assistència a l’esdeveniment és lliure, prèvia inscripció a la seu de la CCEPC. Els terminis de presentació de comunicacions són el 17 de juliol (títol de la comunicació i un resum de 1.000 caràcters) i 7 d’octubre (text sencer, amb un màxim de 30.000 caràcters).

Descarregueu aquí la butlleta d’inscripció en format PDF. I aquí el tríptic amb la informació completa del congrés.

Àmbits del congrés

Àmbit 1. Associacionisme cultural, identitats i coneixement.- Aportació de l’associacionisme cultural a la conformació d’identitats diverses i al coneixement. Relació de l’associacionisme cultural i el patrimoni material i immaterial, la història, la llengua, l’educació i la formació, les identitats territorials i socials… Presidència de la sessió: Montserrat Duch (Universitat Rovira i Virgili, ISOCAC).

Àmbit 2. Associacionisme cultural i poders.- Relació de col·laboració i/o de confrontació, o d’inhibició, de l’associacionisme cultural vers els poders polítics, religiosos, econòmics i socials. Relacions canviants en l’espai i en el temps. Presidència de la sessió: Joaquim Nadal (Universitat de Girona, Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural - ICRPC).

Àmbit 3. Associacionisme cultural i sociabilitat.- El paper de l’associacionisme cultural en la sociabilitat, la socialització, les relacions socials en els àmbits locals i comarcals, la construcció de ciutadanies i de comunitats. Tant a partir de la tasca d’associacions culturals concretes, analitzades en un temps i un espai concrets, com trajectòries en un mateix espai, o de diverses entitats en un espai local concret. Presidència de la sessió: Lluís Miquel Pérez Segura, president del Centre de Lectura de Reus.

Programa

Divendres, 6 de novembre. Sala de Graus, Campus Catalunya. Universitat Rovira i Virgili, Tarragona.

Àmbit 1. Associacionisme cultural, identitats i coneixement
15.30 h — Lliurament de documentació.
16.00 h — Parlaments institucionals.
16.30 h — Conferència d’obertura: Associacionisme i sociabilitat cultural. Catalunya / Espanya. Conversa entre Ramon Arnabat (Universitat Rovira i Virgili) i María Zozaya (CIDEHUS - Universidade de Évora).
17.30 h — Ponència 1. Associacionisme cultural i construcció identitària: el cas de les bandes de música valencianes, a càrrec d’Elvira Asensi (Universitat de València).
18.15 h — Ponència 2: Quina identitat per a l’associacionisme cultural?, a càrrec de Xavier Ferré (Universitat Rovira i Virgili).
19.00 h — Relatoria de les comunicacions de l’àmbit 1, a càrrec d’Albert Ghanime (Universitat de Barcelona; Grup d’Estudi d’Història de la Cultura i dels Intel·lectuals, GEHCI).
19.45 h — Debat.

Dissabte, 7 de novembre. Sala d’actes Emili Argilaga. Centre de Lectura de Reus.

Àmbit 2. Associacionisme cultural i poders
10.00 h — Ponència 1: Història i concreció del model associatiu català, a càrrec de Pere Baltà, assessor de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català.
10.45 h — Ponència 2: Heterogeneïtat ideològica i fragmentació política de l’associacionisme cultural. El cas valencià, a càrrec d’Antoni Ariño (Universitat de València).
11.30 h — Pausa-cafè.
12.00 h — Relatoria de les comunicacions de l’àmbit 2, a càrrec d’Oriol Fort, membre de la Coordinadora de Centres
d’Estudis de Parla Catalana i del Centre d’Estudis Molletans.
12.45 h — Debat.
Pausa per al dinar.

Àmbit 3. Associacionisme cultural i sociabilitat
16.00 h — Ponència 1: L’ateneu, com a artefacte i agent de la modernitat contemporània. La Catalunya del vuitcents com a cas d’estudi i de reflexió, a càrrec de David Cao (Universitat de Barcelona)
16.45 h — Ponència 2: L’illa de Mallorca i les associacions populars, culturals i recreatives (1875-1936), a càrrec de Manel Santana (Universitat de les Illes Balears)
17.30 h — Relatoria de les comunicacions de l’àmbit 3, a càrrec de Meritxell Ferré. (Universitat Rovira i Virgili / Centre de
Lectura de Reus).

Inscripcions, recepció de treballs i informació

L’assistència al congrés és lliure, prèvia inscripció. Modalitats d’inscripcions: General, amb dret a un exemplar de les actes, 45 €; sense actes, 35 €. Reduïda, per a membres dels centres d’estudis, socis de l’IEC i comunicants, amb dret a un exemplar de les actes, 25 €; sense actes, 15 €.

Per a inscripcions, recepció de treballs i informació complementària, adreceu-vos a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. c/ del Carme, 47 (IEC), 08001 Barcelona. Tel. 93 324 85 85 ext. 131. A/e: ccepc@iec.cat.

Descarregueu aquí la butlleta d’inscripció en format PDF.

Comitè científic - organitzador

Ramon Arnabat (IEP – UR V), Carme Artigues (FAC), David Cao (PEO – UB), Guillem Carreras (ENS), Montserrat Duch (URV), Narcís Figueras (CCEPC – UOC), Andreu Ginés (FEDINES), Antonieta Jarne (UDL), M. Carme Jiménez (IRMU), Jaume Mascaró (CCEPC – IME), Fina Masdéu (CLR), Quim Nadal (UDG), Marcel Poblet (CCEPC - CEL’H), Josep M. Pons (URV), Cristina Sanchis (Gencat), Carles Santacana (UB - CEL’H), Josep Santesmases (CCEPC), Sebastià Serra (UIB), Francesc Viso (CCEPC).

Publicat a Notícies
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació