XI Congrés de la CCEPC: programa definitiu i butlleta d'inscripció 
Imprimeix

“La construcció del territori: geografia, identitat i usos polítics” és el tema general del XI Congrés de la CCEPC, que tindrà lloc a l’Auditori de Banyoles els dies 23 i 24 de novembre del present any 2018, emmarcat en el XXV Col·loqui de Tardor del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles.

Des del segle XVIII, bona part d’Europa viu un seguit d’ordenaments territorials per tal d’adaptar les necessitats de la construcció de l’estat amb el territori. En el cas de França, aquestes construccions s’inicien clarament amb la confecció dels departaments; i a Espanya, la confecció de les províncies ha tingut conseqüències profundes en el sistema de comunicació social, econòmic i polític tant a nivell local com nacional, un fet que s’ha arrossegat fins als nostres dies i que no sembla a prop de ser modificat.

Se’ns obre la possibilitat d’engegar i donar forma a debats que es desprenen a l’entorn de les relacions entre geografia, identitat i política (i les seves representacions) que han tingut i tenen lloc, tant a nivell local com nacional.

S’ofereix una molt bona ocasió per replantejar la relació que existeix entre la geografia, la identitat i la política pel que fa a les representacions del propi territori, i de quina manera s’ha projectat, ordenat i construït al llarg dels anys.

Descarregueu el tríptic del programa en format PDF
Descarregueu la butlleta d’inscripció en format Word

ÀMBITS DEL CONGRÉS

1. La construcció de les personalitats territorials

Entre la història, les demandes socials i la política, les identificacions expressades cap al i des del territori representen una mirada fonamental per a obtenir una imatge en continu moviment. La construcció de les personalitats territorials es fan amb una mirada a través de la geografia i la història.

Paraules clau: Processos històrics; comarques i vegueries; municipalisme; metropolització; efectes històrics i socioeconòmics; efectes de l’abandonament territorial; provincialització; autonomització; noves i velles fronteres; unitats de paisatge.

2. Ordenar [i administrar] el territori, canviar la societat

Les ordenacions territorials han pogut influir i modificar les relacions amb les comarques o zones veïnes, siguin o no d’una mateixa comunitat política (departamental, provincial, autonòmica o estatal). En aquest sentit, donem una especial atenció als efectes sociopolítics de l’ordenació territorial arran de les infraestructures introduïdes i les diferents polítiques econòmiques realitzades.

Paraules clau: Pensar el territori; les infraestructures (físiques i econòmiques); ordenació territorial; economia i recursos; comunicacions; polítiques d’estat; la concentració urbana; sostenibilitat del territori; efectes locals i socials; marc jurídic; participació ciutadana.

3. Identitats territorials i representacions polítiques: societat i cultura

La construcció del territori també passa pels usos i representacions que se’n fan des d’àmbits diversos com la política, la societat i la cultura. Els aspectes més locals del fet territorial es poden veure reflectits en la visió de l’altre, en la pròpia i en les imatges del i des del territori pel que fa a la seva cultura (lingüística, patrimonial,social o altres).

Paraules clau: usos de les representacions; ultralocalismes; integració i persistència de personalitats foranes; la imatge del territori; premsa i representació; Església i territori; la cristal·lització de consciències col·lectives; els efectes del turisme; paisatges insulars; la desconnexió del món rural; la vertebració territorial i sociopolítica; els espais fronterers; dialectologies i representacions lingüístiques; usos del patrimoni.

PROGRAMA

Divendres, 23 de novembre
16.00 h. Recepció i lliurament de documentació.
16.30 h. Obertura del congrés.
17.00 h. Conferència inaugural: Quim Brugué (UDG). “Governar els territoris en temps de complexitat”.
17.45 h. Ponència àmbit 1. Jesús Burgueño (UDL). “Identitat local i legalitat administrativa o el joc del gat i la rata”.
18.30 h. Ponència àmbit 1. Margarida Castañer (UDG) / Xavier Martín (UDG). “Dinàmiques urbanes; estructuradores del territori…”
19.15 h. Relatoria de les comunicacions de l’àmbit 1. Ignasi Mangue (Fundació Assut).
20.00 h. Debat.

Dissabte, 24 de novembre
10.00 h. Ponència àmbit 2. Vicenç Aguado (UB – CE Garrigues). “El marc jurídic i institucional de l’organització territorial de Catalunya: evolució, limitacions i perspectives de futur”.
10.45 h. Ponència àmbit 2. Macià Blázquez (UIB). “El debat polític sobre l’ordenació territorial i turística a les Illes Balears”.
11.30 h. Pausa – cafè.
12.00 h. Relatoria de les comunicacions de l’àmbit 2. Ignasi Cuadros (CE Bages).
12.45 h. Debat.
16.00 h. Ponència àmbit 3. Ramon Sistac (UDL). “Creure’s la frontera: la identitat en territoris limítrofs”.
16.45 h. Ponència àmbit 3. Arantxa Capdevila (URV). “Catalunya i Espanya: territori, identitat i política. Metàfores utilitzades des del procés d’independència”.
17.30 h. Relatoria de les comunicacions de l’àmbit 3. Erola Simon (Arxiu Comarcal de la Cerdanya).
18.15 h. Conferència de cloenda. Vicenç M. Rosselló i Verger (UV). “Territoris i comarques als Països Catalans”.
19.00 h. Debat, conclusions i cloenda.

PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS

Es podran presentar comunicacions a qualsevol dels tres àmbits del congrés. Terminis:
• 3 de setembre, inscripció del títol de la comunicació i un resum de 1.000 caràcters.
• 7 d’octubre, lliurament del text sencer de la comunicació (màxim de 30.000 caràcters, incloses notes i un màxim de cinc imatges o gràfics)

Inscripcions al congrés:
L’assistència al congrés és lliure, prèvia inscripció. Aquesta modalitat no dona dret al certificat d’assistència ni al lliurament de l’edició de les actes del congrés.

Modalitats d’inscripcions:
• General: Amb dret a un exemplar de les actes, 50€. Sense actes, 40€.
• Reduïda: Membres dels centres d’estudis, socis de l’IEC i comunicants. Amb dret a un exemplar de les actes, 30 €. Sense actes, 20 €.

Inscripcions, recepció de treballs i informació sobre el congrés:
Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. c/ Carme, 47 (IEC) 08001 Barcelona. Tel. 93 324 85 85 ext. 131 A/e: ccepc@iec.cat

Descarregueu el tríptic del programa en format PDF
Descarregueu la butlleta d’inscripció en format Word

Comitè científic – organitzador
Vicenç Aguado (CE Garrigues / UB), Jesús Burgueño (UDL), Josep M. Contel (Taller d’Ha. de Gràcia), Ignasi Cuadros (CE Bages), Narcís Figueras (CE Selvatans / UOC), Oriol Fort (CE Molletans), Òscar Jané (CE Ribagorçans / UAB), M. Carme Jiménez (IRMU), Jaume Macaró (IME), Joan Nogué (UDG), Carles Riba (CEC Baix Llobregat / UPC), Josep Santesmases (CCEPC), Joana Maria Seguí (UIB), Ramon Sistac (UDL), Francesc Viso (CCEPC).
Publicat a Notícies | 19 juliol 2018
  Amb el suport de
Institut Ramon Muntaner Institut d'Estudis Catalans Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Diputació de Girona Diputació de Lleida Diputació de Tarragona Fundació Mútua Catalana

Aquest lloc envia galetes (cookies) al vostre navegador per recollir estadístiques d'ús i funcionar correctament. Si hi continueu navegant considerem que ho accepteu. Accepto | Més informació